Wat zijn de risico's

Sociale media gebruiken tijdens het autorijden of op de fiets is levensgevaarlijk. Voor jezelf én voor andere weggebruikers. Zit je achter het stuur te appen, dan zie je niet goed wat er om je heen gebeurt. Even snel een berichtje lezen of zelfs schrijven, betekent dat je het verkeer niet meer waarneemt en niet adequaat kan reageren in een onverwachte situatie, bijvoorbeeld als je plotseling moet remmen.

Hoe gevaarlijk is het nu echt?

De meeste mensen weten wel dat de combinatie van sturen en een appje sturen risicovol is, maar realiseren zich niet hoeveel meter ze in die paar tellen afleggen. Hoe gevaarlijk het is het nu echt om even niet op de weg te letten? Een voorbeeld:

Stel, je bent in de stad en rijdt netjes 50 km/u. Er komt een berichtje binnen en je leest het in 3 seconden. Dan heb je 42 meter afgelegd zonder op te letten – dat is de lengte van een half voetbalveld! Rijd je op de snelweg 120 km/u, dan ben je in 3 seconden al 100 meter verder. Dan heb je dus een heel voetbalveld overgestoken – zonder te kijken. En een bericht lezen en vooral schrijven duren nog stuk langer dan 3 seconden.

De risico’s op een rij

Het lezen of schrijven van berichten tijdens het autorijden of op de fiets heeft invloed op:

  • het waarnemen van de weg en het verkeer
  • je reactievermogen
  • de controle over de auto of fiets
  • het inschatten van verkeerssituaties
  • het zien van verkeersborden of andere aanwijzingen
Tekening die laat zien hoe ver je rijdt in 3 seconden met een snelheid van 50 kilometer per uur en 120 kilometer per uur.

De regels

Onder het autorijden is het niet toegestaan om met je mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms-en of te appen. Op het moment dat je belt of appt ben je met je aandacht niet bij de weg. Ook kun je een boete krijgen.

Op de fiets breng je ook anderen en jezelf in gevaar als je met je mobiele telefoon met bijvoorbeeld social media bezig bent. Er is een wet in de maak die bijvoorbeeld appen op de fiets gaat verbieden. Daar kun je dan ook een boete voor krijgen, dus goed om nu alvast MONO te fietsen.
In de auto mag je de telefoon wel bedienen (hands free) via het dashboard, mits je dat vóór het rijden instelt. Ook is spraakbediening toegestaan.

Boete

Je kunt een boete krijgen voor handheld bellen, sms-en of appen tijdens het autorijden. De boetes voor verkeersovertredingen staan in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM)