Regels en boetes

Je mag volgens de wet geen telefoon vasthouden tijdens het rijden. Het maakt niet uit waarvoor je die gebruikt. In de wet staat letterlijk: ‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.’

Overtreding of niet?

Als je stilstaat met je auto of brommer, bijvoorbeeld voor een stoplicht of in de file, dan mag je de telefoon wel vasthouden en gebruiken. Je bent dan niet aan het rijden. Maar zodra je weer in beweging komt, is er wel sprake van rijden. Hou je de telefoon dan nog vast, dan kun je een bekeuring krijgen. Dus ook als je net optrekt of langzaam vooruitgaat in een file.

Handsfree mag

Staat je mobiel in een houder terwijl je ’m bedient, dan ben je niet in overtreding. Er is dan geen sprake van ‘vasthouden’, maar van handsfree gebruik. Overigens kun je wel een bekeuring krijgen als het bedienen van je telefoon tot gevaarlijk weggedrag leidt (volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet).

Boete voor ‘handheld’ bellen

Voor automobilisten die met een telefoon in de hand rijden is de boete per 1 januari 2019  € 240,- excl. administratiekosten. De boetebedragen vind je in de Boetebase op de website van het Openbaar Ministerie.

Foto met armen van een agent die een bekeuring uitschrijft.

Op de fiets

Een fiets is geen motorvoertuig, dus tijdens het fietsen mag je van de wet wel een telefoon vasthouden en gebruiken. Alleen zijn de risico’s – voor jezelf én anderen – zo groot, dat het slimmer is om dit niet te doen. Er is een wet in de maak die bijvoorbeeld appen op de fiets gaat verbieden. Daar kun je dan een boete voor krijgen, dus goed om nu alvast MONO te fietsen.