Regels en boetes

In de wet staat letterlijk: 'Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden'. Je mag dus geen telefoon vasthouden terwijl je met een auto of een ander motorvoertuig aan het rijden bent. Het maakt niet uit waarvoor je de telefoon gebruikt. Ook het klemmen van de telefoon tussen je oor en schouder wordt door de rechter gezien als 'vasthouden' en is dus een overtreding.

Overtreding of niet?

Als je met de auto of een ander motorvoertuig stil staat (bijvoorbeeld voor een verkeerslicht of in de file), dan mag je de telefoon vasthouden en gebruiken. Je bent dan niet aan het rijden. Maar als het voertuig in beweging komt en je houdt de telefoon nog vast, dan is er sprake van 'rijden' en kan je een bekeuring krijgen. Dus ook als je net optrekt of langzaam vooruit gaat in een file.

Een mobiele telefoon bedienen, terwijl die in een houder staat, mag wel. Er is dan geen sprake van vasthouden, maar van handsfree gebruik. Leidt het bedienen van de telefoon tot gevaarlijk weggedrag, dan kan je een bekeuring krijgen op grond van het algemene gevaarsartikel in de verkeersregelgeving (artikel 5 van de Wegenverkeerswet).

Op de fiets mag je wel een mobiele telefoon vasthouden en gebruiken. Maar de risico's daarvan voor jezelf en anderen zijn zo groot dat het slimmer is om dit niet tijdens het fietsen te doen.

Boete voor handheld bellen

Voor automobilisten die met een telefoon in de hand rijden is de boete per 1 januari 2016 € 230. De boetebedragen vind je in de Boetebase op de website van het Openbaar Ministerie.