Iedereen weet dat alcohol en verkeer niet samengaan. Steeds meer Nederlandse automobilisten kiezen er voor geen alcohol te drinken en noemen zich dan Bob. Deze afspraak kan je vooraf maken met je passagiers. Maar ook als je alleen rijdt kan je een Bewust Onbeschonken Bestuurder zijn.

Ben je Bob, zeg het hardop!

Sommige automobilisten kruipen toch met alcohol op achter het stuur. Dat kan allerlei redenen hebben. Je baas haalt een fles wijn tevoorschijn die je écht moet proeven. Of je hebt een wedstrijd gewonnen en dat moet worden gevierd. Of het is gewoon heel gezellig.

Om je te wapenen tegen dit soort verleidingen komt de Bob-campagne met een handige oplossing: zeg aan het begin van de avond tegen de mensen met wie je bent dat je Bob bent. Dan geef je een duidelijk signaal dat je geen alcohol wil drinken. Zo wordt het makkelijker om Bob te blijven. Daar kun je mee thuiskomen, of je nu samen terugrijdt of alleen.

Wist je dat?

  • 1 op de 5 verkeersslachtoffers het directe gevolg is van alcohol in het verkeer? In 2013 ging het om bijna 120 doden en ruim 4.000 ernstig gewonden.
  • De Nederlandse politie bij alcoholcontroles jaarlijks 1 miljoen blaastesten afneemt?
  • Bijna alle Nederlanders vinden dat alcohol en verkeer niet samengaan?
  • Alcohol al na ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt?