Postbus 51 Rijksoverheid - nederlandveilig.nl / 100% BOB 0% op

Hoe weersta je een drankje als je Bob bent?

Iedereen is er inmiddels wel van overtuigd dat alcohol en verkeer niet samengaan. Steeds meer Nederlandse automobilisten kiezen er voor geen alcohol te drinken en noemen zich dan Bob. Dat kan via een voorafgaande afspraak met passagiers. Maar ook als je alleen rijdt kan je een Bewust Onbeschonken Bestuurder zijn. Sommigen kunnen hun voornemen echter niet naleven en kruipen toch met alcohol achter het stuur. Dat kan allerlei redenen hebben. Je baas haalt een fles wijn tevoorschijn die je écht moet proeven. Of je hebt een wedstrijd gewonnen en dat moet worden gevierd. Of het is gewoon heel gezellig.

Ben je Bob, zeg het hardop!

Om je te wapenen tegen dit soort verleidingen komt de Bob-campagne met een handige oplossing: zeg gewoon aan het begin van de avond tegen de mensen met wie je bent dat je Bob bent. Dan geef je een duidelijk signaal dat je geen alcohol wil drinken en wordt het makkelijker om Bob te blijven. Daar kun je mee thuiskomen, of je nu samen met vrienden terugrijdt of alleen de weg op moet.

100% Bob 0% op

Of je naar een feestje, café, restaurant of sportkantine gaat: Bob zijn betekent geen alcohol drinken. Want als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om 'nee' te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer en het ‘groepsproces’, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft. Uit onderzoek blijkt dat één drankje genoeg is om je trek te geven in het volgende. En dat gaat snel, omdat alcohol al in ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt.

Wist je dat...

  • Eén op de 5 verkeersslachtoffers het directe gevolg is van alcohol in het verkeer. In 2013 ging het om bijna 120 doden en ruim 4000 ernstig gewonden.
  • De Nederlandse politie bij alcoholcontroles jaarlijks 1 miljoen blaastesten afneemt.
  • Bijna alle Nederlanders vinden dat alcohol en verkeer niet samengaan.
  • Alcohol al na ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt .
  • Sinds de start van de Bob-campagne in Nederland het aantal overtreders van de alcohollimiet tijdens weekendnachten is gehalveerd: van 4,1% in 2002 naar 1,8% in 2013.
  • Je lever ongeveer 1 à 1,5 uur over de afbraak van een standaardglas alcohol doet. Bij 8 glazen is dat dus 8 tot 12 uur. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben.

poster met de tekst: ik ben bob

nederlandveilig.nl