Postbus 51 Rijksoverheid - nederlandveilig.nl / 100% BOB 0% op

Bob houdt de nul

Bij het uitgaan maken al veel mensen de Bob-afspraak. Bij bezoek aan sportkantines en sportevenementen is dit nog niet altijd vanzelfsprekend. Ondanks het feit dat daar alcohol gedronken wordt en mensen vervolgens met de auto naar huis gaan. Ook bij bezoek aan een sportkantine of een sportevenement moeten van te voren heldere Bob-afspraken gemaakt worden. Want juist ook voor de sport geldt: maken én naleven van de Bob-afspraak is een teamprestatie. Bob, daar kun je mee thuiskomen.

100% Bob 0% op

Vrijwel iedere Nederlander vindt dat alcohol en verkeer niet samengaan. Daarom spreken we met z'n allen af wie de Bob is, voordat we met de auto ergens heen gaan waar alcohol geschonken wordt. Of het nou een feestje, café, restaurant of sportkantine is, een Bob-afspraak kan altijd en overal. Een Bob drinkt helemaal geen alcohol. Want als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om 'nee' te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer op dat moment, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft. Uit onderzoek blijkt dat één drankje genoeg is om je trek te geven in het volgende. En dat gebeurt razendsnel, omdat alcohol al in ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt.

Opmerkelijke feiten

  • Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen, waardoor remmingen wegvallen, de concentratie en het geheugen verminderen, en zelfoverschatting bij de gebruiker toeneemt.
  • Bijna 100% van de Nederlandse bestuurders vindt dat alcohol en verkeer niet samengaan.
  • Een vijfde van de jaarlijkse verkeersslachtoffers is het directe gevolg van alcohol in het verkeer. In 2010 ging het om 130 doden en 4000 ernstig gewonden.
  • Via het bloed bereikt alcohol in ongeveer 10 minuten je hersenen.
  • Het drinken van alcohol heeft negatieve effecten op het rijgedrag. De stuurtaak wordt slechter uitgevoerd, waardoor de bestuurder gaat slingeren. Daarnaast neemt de reactietijd toe.
  • Je lever doet ongeveer 1 à 1,5 uur over de afbraak van een standaardglas alcohol. Bij 8 glazen is dat dus 8 tot 12 uur. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben.

Meer informatie over de Bob campagne

poster met de tekst: bob 3e helft

De Bob-campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn campagnepartners (provincies, gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, TeamAlert, politie en justitie) en richt zich op het voorkomen van rijden onder invloed van alcohol.

Bekijk de tv-commercial

Still uit de TV commercial: Voetballers op veld

‘Scoor eerst een Bob’

nederlandveilig.nl