Postbus 51 Rijksoverheid - nederlandveilig.nl / 100% BOB 0% op

Afleiding wanneer je moet opletten

Dankzij Social Media zijn je vrienden, je familie, je collega’s, je favoriete muzikanten en zelfs het hondje van je oma altijd dichtbij. Soms iets te dichtbij. Zeker als je in de auto stapt. Elke keer als je een berichtje ontvangt raak je even afgeleid van de weg.
Zit je achter het stuur te Appen, dan reageer je een stuk trager op gevaarlijke situaties zoals plotseling remmen door de auto voor je of een onverwacht overstekende voetganger.
Check je al fietsend je Twitter, dan zie je niet wat er om je heen gebeurt en heb je grote kans op een valpartij of een botsing. Het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden of op de fiets is levensgevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers. Het heeft invloed op het reactievermogen, de controle over het voertuig, je aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen. De rijprestatie gaat daardoor fors achteruit, wat de kans op een botsing, een bermongeval of een valpartij sterk vergroot.

Gewoon even doen

Gelukkig is er een simpele oplossing; je mobiel op stil zetten. Zo raak je niet afgeleid door bliepjes, ponkjes of tingetjes. En kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen.

Wist je dat …

  • 10 miljoen Nederlanders een smartphone hebben en dat de helft daarvan de smartphone onderweg gebruikt?
  • het gebruik van de smartphone in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar?
  • 1 op de 3 Belgen, Nederlanders, Amerikanen en Britten zegt weleens achter het stuur van de auto de smartphone te gebruiken voor e-mailen en social media?
  • uit onderzoek onder automobilisten blijkt dat gebruik van de smartphone voor lezen en schrijven van berichten het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot (sommige studies komen zelfs uit op 160 keer groter)?
  • het aantal verkeersongevallen in Abu Dhabi met 40% daalde toen in oktober 2011 het BlackBerry-netwerk van de Verenigde Arabische Emiraten uitviel?
  • bij 1 van de 10 fietsongevallen met letsel het gebruik van de smartphone een rol speelt? En dat dit bij jongere fietsers zelfs twee keer zo hoog is?

Hoe gevaarlijk is het?

Veilig fietsen en autorijden gaat niet samen met het gebruik van je smartphone voor social media en andere vormen van berichtenuitwisseling. Doe je beide toch tegelijk, dan neemt het risico op een ongeval aanzienlijk toe.

Fragment uit de video van de simulatie, met een simulatie auto voor een beeldscherm.

Deze video van een rijsimulatie bij TNO laat zien wat het effect is van gebruik van social media op het rijgedrag van een automobilist.

nederlandveilig.nl